In stijl kaas serveren.

Kaas serveren borrelplank

Geschreven door Anouk

18 nov 2020

In deze blog:

Kaas serveren is een vak apart. Uiteraard kan dit product in ons assortiment niet ontbreken. Dit is namelijk ons basisproduct, van waaruit de kerstpakketten zijn gegroeid. Fransen delen kaas op in vijf categorieën: witschimmelkaas, geiten- en schapenkaas, harde- en halfharde kaas, roodbacteriekazen en blauwschimmelkaas. Binnen deze categorieën is kaas er ook nog eens in veel verschillende smaken.

De juiste kaas serveren op een kaasplank.

Bij het opmaken van een kaasplank is het belangrijk om te letten op combinatie en variatie. Kies allereerst uit welke categorieën u kaas wilt serveren. Dit kan er één zijn of meerdere. Vervolgens beslist u welke smaken u wilt serveren. Door op deze manier te werk te gaan zullen er smaakexplosies op uw tong plaatsvinden en zit er voor iedereen een lekker stukje kaas tussen.

Kaas serveren in stijl
Kaas serveren op borrelplank

De kaas in stijl serveren.

Belangrijk bij het kaas serveren is dat u let op de volgorde van categorie. Wanneer u van elke categorie een kaas gekozen hebt, begin dan altijd met de witschimmelkazen en eindig met de blauwschimmelkazen. Op deze manier wordt de smaak bevorderd en zult u de beste ervaring krijgen bij het eten van de kaas op de kaasplank.


Het oog doet veel. Wanneer u de kaas op een prachtige houten borrelplank serveert, zal het de mens gelijk al goed doen. Een houten borrelplank zorgt er tegelijkertijd voor dat kazen beter te snijden zijn. Denk goed na over de opmaak van de borrelplank. Let op de kleuren, vormen en geuren van kazen.

Tot slot is het belangrijk op de hoeveelheid kaas te letten. Wanneer u het serveert bij de borrel, kunt u het beste uitgaan van 175 tot 200 gram kaas per persoon. Wanneer u de kaasplank opdient als zoet dessert of na de maaltijd, kunt u uitgaan van 100 tot 125 gram per persoon. Zorg dat uw kaas op kamertemperatuur is door het een tijdje van tevoren uit de koelkast te halen. Zo komt de smaak van de kaas het best tot z’n recht.

Mesjes voor kaas serveren
Kaas serveren met kaasmesjes

Bij de kaas serveren.

Behalve kaas op de borrelplank is het leuk en lekker om nog wat extra’s te serveren. Let hierbij op combinatie en zorg voor zoete, zoute en hartige lekkernijen. Een heerlijke kaasdip in combinatie met kaas, zorgt ervoor dat uw smaakpapillen gaan dansen. Brood zorgt voor neutralisatie en is daardoor essentieel voor het succes van een kaasplank. Frambozen, peren en ander fruit zorgen voor verfrissing. Noten, rozijnen en vijgen zijn ook niet te missen op uw perfecte kaasplank!

Kaas serveren met drankje
Kaas serveren met wijn

Dranken bij de kaas serveren. 

Als alcoholisch drankje is een glas wijn of bier perfect. Bij zachte kazen kunt u het beste een licht biertje drinken, zoals pils of witbier. Bij kazen met een sterke smaak kunt u het beste gaan voor een dubbel of tripel bier. In het algemeen geldt: hoe lichter de kaas is van smaak, hoe lichter het bier is dat hier perfect bij past.

Wanneer u liever een wijntje drinkt is het essentieel om in gedachten te houden dat de smaak van de kaas overeenkomt met de smaak van de wijn. Zo passen witte wijnen vaak beter bij de frisse kazen en rode wijnen beter bij de kazen met een uitgesproken smaak. Bekend is ook dat kazen en wijnen uit dezelfde streek vaak ook goed bij elkaar passen. Een glas port is ook zeer aan te raden. Wanneer u geen alcohol drinkt is thee een echte aanrader. Thee verwarmt namelijk de mond, waardoor de kaassmaak optimaal tot zijn recht komt. Kies een wat sterkere thee, zoals zwarte thee of een frisse groene thee.

Mesjes voor kaas serveren
Voor elke kaas een mesje

Kaasmessen bij het snijden van kaas.

1. Dit kaasmes wordt gebruikt voor het snijden van (half)harde kazen, zoals oude kaas. De korst van de kaas is gemakkelijk te verwijderen door gebruik te maken van dit mes. Daarbij komt dat wanneer u iemand een plakje kaas wilt serveren, dat gemakkelijk kan op het brede lemmet zonder de kaas zelf aan te raken.

2. Dit kaasmes wordt ook gebruikt voor het snijden van (half) harde kazen, zoals belegen kaas en cheddar.

3. Dit kaasmes wordt gebruikt voor het snijden van zachte en halfharde kazen. Denk hierbij aan jonge kaas. De gaten in dit mes gaan weerstand tegen, waardoor de kaas tijdens het snijden niet aan het mes blijft plakken. Zo houdt u de vorm in stand.

4. Met dit smeermes is het mogelijk smeerbare kazen, zoals zachte geitenkaas te serveren. Het lemmet is flexibel, waardoor je de kaas nog makkelijker kan smeren.

5. Dit kaasmes wordt gebruikt voor het snijden van harde kazen, zoals Parmezaan. Na het snijden kan een stuk kaas gemakkelijk op het mes geprikt worden, waarna het van het mes geserveerd kan worden. Dit mes is bijzonder geschikt voor het behouden van de structuur van Parmezaanse kaas. De kruimelige structuur wordt namelijk beter behouden door te steken in plaats van te schaven.

6. Dit kaasmes wordt eveneens gebruikt voor het snijden van (half)harde kazen. Met de punt van dit mes kunt u de kaas uitreiken en zo laten proeven.

7. Dit kaasmes wordt gebruikt voor het snijden van harde en zeer harde kazen, zoals Parmezaan.

8. Deze kaasvorm wordt gebruikt om het blok kaas tijdens het snijden vast te houden. Dit voorkomt dat kazen wegschieten. Ook kan dit mes gebruikt worden van harde kazen kleinere stukken te maken of om kaas te serveren.

Met al deze tips wordt uw kaasplank en gelegenheid zeker een succes. Eet smakelijk!

Anders nog iets?

Paasgeschenk personeel

Paasgeschenk personeel

Paasgeschenk voor het personeelEen persoonlijk tintjeEen gezellig tintjeEen plezierig tintje Paasgeschenk voor het...