In deze blog:
- Waarom geef je een kerstpakket?
- Waar komt het kerstpakket vandaan?
- Hoe is De Kaascoman kerstpakketten leverancier in Putten geworden?
- Zijn er kerstpakketten trends?
Waarom geef je een kerstpakket?
Veel werkgevers willen werknemers iets extra’s geven rondom kerst. Dit doen zij als blijk van waardering en beloning voor al het werk dat werknemers geleverd hebben. Daarnaast willen werkgevers hun personeel op deze manier een goede kerst wensen. De werkgever wil graag zijn werknemers tevreden houden maar natuurlijk ook zijn klanten. Om deze reden is in de loop van de tijd ook steeds meer aandacht voor relatiegeschenken. Op deze manier wordt het nieuwe jaar begonnen met een goede werknemersrelatie en klantrelatie. Maar waar komt het kerstpakket vandaan?
Waar komt het kerstpakket vandaan?
In de 19e eeuw woonden knechten en dienstmeisjes bij boeren op de boerderij. Op tweede kerstdag mochten zij naar huis om tijd door te brengen met familie. De boer gaf dan een pakket met eten mee, zodat zij met hun familie tijdens kerst genieten van heerlijk voedsel. Ook was het in deze tijden nog niet eenvoudig om in de winter voedsel goed te bewaren. In deze tijd ontstond de gewoonte voor de boerenbevolking om onder de boeren eten uit te delen om hen een zalig kerstfeest te wensen. Er werd flink uitgepakt.
Niet alleen de boeren werden voorzien van chocolademelk, brood met heerlijke amandelspijs. Ook de knechten profiteerden hiervan mee, na het harde werken van het afgelopen jaar. Zij mochten naar huis om te genieten van hun ‘kerstpakket’. Ze kregen de gelegenheid Kerst te vieren met hun familie en werden daarbij beloond met manden, rijkelijk gevuld met streekproducten. Op deze manier konden ze echt Kerst vieren.
Dus waar komt het kerstpakket vandaan? Van de boeren! Ergens tussen 1801 en 1900 waren zij het die deze traditie startten. Het idee om een geschenkenpakket aan werknemers mee te geven was ontstaan. Al snel vonden meer ambachtslieden dit een goed idee en gaven ook zij de werknemers ‘kerstpakketten’. Hierna sloeg deze traditie over naar de militairen en bedrijven. Nederlandse militairen door heel het land en in het buitenland kregen een kerstpakket, waardoor de traditie snel verspreid werd.
Hoe is De Kaascoman kerstpakketten leverancier in Putten geworden?
Anno 1992 gaat Co met zijn bus langs de deuren om onder andere kaas en eieren te verkopen. “De jongens bij ons doen altijd zo hun best. Zou je niet ook een keer een pákketje kunnen maken van wat kaas en misschien nootjes en wijn?”. Deze vraag stelde een plaatselijk aannemersbedrijf in 1997 aan Co, waardoor deze traditie heel dichtbij kwam. Deze vraag heeft gezorgd voor het ontstaan van de kerstpakketten passie van De Kaascoman.
Zijn er kerstpakketten trends?
Een kerstpakket bestaat origineel vaak uit een doos of bijvoorbeeld een mand. Deze werden dan voornamelijk gevuld met luxe levensmiddelen maar ook met (persoonlijke) presentjes of functionele producten. Per jaar is de inhoud van een pakket verschillend. De basis blijft vaak wel maar ook de kerstpakketten branche heeft te maken met trends. Een kerstpakket kan door een medewerker zelf worden uitgezocht of hij of zij ontvangt een verrassingspakket, een volledig op maat gemaakt kerstpakket.
Een blijvend geschenk wordt vaak erg gewaardeerd. Een levensmiddel, en dan vooral luxe, is natuurlijk prachtig en lekker maar na kerst een blijvend product op tafel of in het huis is vaak ook een echte meerwaarde. Voor de trends van de kerstpakketten van dit jaar en voor meer inspiratie kunt een kijkje nemen op onze assortimentspagina.